Stride Treglown has designed a new academic facility for the Faculty of Environment and Technology at the University of the West of England. The BREEAM 'Excellent' rated design consists of 2,700 sq.m of teaching and office accommodation, informal learning spaces, a café, conference rooms and social spaces.

The building adjoins an existing studio building and meets the requirements of the faculty and the wider needs of the university. The highly populated context has been recognised with key linking pedestrian paths being created and the creation of a clearly defined entrance and plaza for the new building. The design employs a number of innovative technologies and materials to deliver a new environmentally sustainable building which can be used as a teaching tool and an example for the architecture and design students who will inhabit it.

High levels of natural daylight are provided via large areas of glazing, controlled by external solar shading louvres and solar controlled glazing. Highly sustainable materials have been used including a new ModCell® prefabricated straw bale cladding panel which is used to enclose a 150 seat lecture space. The building is the first to use a new rainscreen cladding tile of recycled slate dust and recycled clay dust. A bio-fuel boiler and rainwater harvesting are also incorporated.

The scheme is the prototype for a new form of development principle at UWE, providing flexible teaching and social space which will inform our thinking for the development of the campus masterplan.

Architect:

stride_Treglown_logo.jpg
www.stridetreglown.co.uk

Main Contractor:

WD_logo.jpg

www.willmottdixon.co.uk